Amagerhollændernes Sande Oprindelse — En Rejse gennem Sprog og Historie

Et hus i Dragør
Hollandsfed i Dragør

Foredrag ved Joost Robbe (Aarhus Universitet)

I 2013 blev der bragt en artikel i Politiken, der fik amagerhollændernes verdensbillede til at vakle. Artiklen bar titlen: "Amagerhollændere kom i virkeligheden fra Belgien. Forskerteam vender op og ned på historien om kong Christian II's indkaldte 'hollændere'."

Timingen kunne ikke have været dårligere, da amagerhollændernes 500-års jubilæum for indvandringen i 2021 nærmede sig med hastige skridt. Spørgsmålet opstod: Skulle man invitere det belgiske kongehus i stedet for det nederlandske?

En tulipan

Konflikten blev imidlertid afværget, da jeg ved hjælp af en kombination af sprogvidenskabelig forskning og undersøgelser af arkivmateriale - i samarbejde med et lille, men vedholdende team af medforskere - kunne fastslå, at de oprindelige indvandrere faktisk stammede fra området omkring byen Hoorn i Holland.

Jeg ønsker at dokumentere denne rejse gennem sprog og historie for jer, fra dens spæde begyndelse (en undersøgelse af nederlandske ord i Dragørmål) til udforskningen af historisk materiale i både Danmark og Holland.